Ако сте в Рим и искате напълно да се потопите в атмосферата му, не се ограничавайте само с посещението на историческите забележителности в туристическия справочник.
За да се запознаете с особеностите на живота в този велик град, се разходете по красивите улици на италианската столица и опитайте автентичната кухня, която играе важна роля в местните културни традиции. Няма да е трудно да се убедите, че Рим е столицата на италианската кухня.
Рим – градът, който няма как да не посeтите
Наричат Рим – Вечния град и това не е случайно. Столицата на Италия вече е прехвърлила „зрялата” възраст 2 700 години, но с времето остава все така красива, уникална и малко тайнствена. Рим има невероятна концентрация на исторически обекти, които се вписват добре в неистовия ритъм на съвременния живот.
Това е мястото, където миналото, настоящето и бъдещето се преплитат. Колизеумът, Пиаца Навона, Пантеонът, Фонтанът ди Треви и много други исторически паметници съжителстват хармонично и в непосредствена близост до оживени улици, където се намират съвременни ресторанти и бизнес центрове.
Можете да се насладите на архитектурни шедьоври, да пазарувате в някои от бутиците на най-известните модни дизайнери в света или да се отпуснете на сянка в уютно кафене над ароматно еспресо. А ако не сте уморени от посещенията на многото забележителности през деня, се потопете в романтиката на нощния Рим.
История на Римската кулинарна традиция
Първоначално храната на древните римляни е била много проста, кулинарното изкуство в Рим започва да се развива от 3 век пр.н.е. Римската кухня се е променяла в продължение на векове и е преминала през много периоди на социални, културни и политически сътресения.
Рим се явява важен гастрономически център през древността, за което има много свидетелства.
До наше време е достигнал трактатът „Десет книги по готварство” на Марк Гавий Апиций, живял във времената на Октавиан Август и Тиберий. Авторът е смятан за първия, постарал се да събере римската готварска традиция.
Сред екстравагантните му кулинарни експерименти, присъствало и храненето на пъстърви със сушени смокини, за да се увеличи черният им дроб.
Той има рецепти за пълнени с езици от славеи или фламинго, както и свински вимета. Апиций използвал много разнообразни подправки, сред които шафран, карамфил, канела, дафинов лист, черен пипер, босилек, синапено семе, анасон, чубрица, кориандър, ким, кимион, джоджен, мак.
Кухнята на Древен Рим е силно повлияна от древногръцката, а с разрастването на Римската империя в нея се проявяват различни традиции от новопридобитите територии. Първоначално разликите между социалните класи и храната им не са били значителни, но те се увеличават с растежа на империята.
В историята са останали много свидетелства за разточителните пирове на римските императори и техните приближени. За император Вителий /69 г./ например разказват, че давал по три, а понякога и по четири угощения дневно. Най-прочута била една гощавка в дома на брат му, при която били поднесени 2 000 отбрани риби и 7 000 птици.
През Възраждането, Рим става добре известен като кулинарен център от висок клас, тъй като редица от най-добрите готвачи от онова време работят за папите.
Един от най-известните сред тях е Бартоломео Скапи, готвач във Ватикана на няколко папи и автор на готварската книга Opera dell’arte del cucinare, публикувана през 1570 г. В нея той представя около 1000 рецепти от ренесансовата кухня.
Римската кухня
В Рим можете да се насладите на отлична италианска кухня. Традиционните ястия в Рим обикновено са лесни за приготвяне, но се основават на много висококачествени и пресни продукти.
Това са предимно местни зеленчуци (ароматни домати, артишок, грах и боб), месо (агнешко и козе) и сирена (рикота и пекорино романо). Сред зеленчуците са популярни още броколи и цикория.
Пастата е едно от основните ястия, което може да се намери в почти всеки ресторант (освен ако не е за азиатска кухня). В Рим дори има Национален музей на пастата.
Можете да си изберете Спагети Карбонара или Фетучини Алфредо, но можете да рискувате и с нещо по-пикантно като си поръчате Cacho e pepe, което означава „сирене и черен пипер“. Това е паста с овче сирене и много едър черен пипер.
Пицата в Рим, за разлика от неаполитанската версия, е много, много тънка и хрупкава. В Рим можете да намерите по-необичайна версия на пица – Pizza Bianca (Бяла пица). По същество това е празна пица, поръсена със зехтин и сол.
Тя може да се намери във всяка пекарна и пицария в Рим. Блатът може да бъде доста пухкав, по-скоро като фокача. Пицата ви може и да е ефектно гарнирана в цветовете на италианското знаме – зелено, бяло и червено.
Салата Капрезе е класика на италианската кухня, включително и от римската. Състои се от меко сирене моцарела и домати на филийки. Те се овкусяват, поръсват се със зехтин и балсамов оцет и се гарнират с пресни листа босилек.
Артишокът е кралят на зеленчуците в Италия. Carcofi alla romana е една от най-популярните поръчки в римските ресторанти. В това блюдо главите артишок са сварени във вода с добавен зехтин и бяло вино и са пълнени с чесън и подправки.
Брускетите също са неразделна част от римската кухня. Приготвят се съвсем лесно, като препеченият хляб обикновено се натрива леко с чесън и се покрива с домати, нарязани с лук и билки, а понякога се добавят маслини.
Ако искате да хапнете нещо по-леко и без месо, можете да изберете Nnocchi alla romana. Това са кнедли, приготвени от картофено тесто, печени със сос бешамел и сирене. По традиция, в Рим четвъртък е ден за ньоки. Този деликатес винаги присъства в менюто на повечето ресторанти веднъж седмично.
По-голямата част от основните ястия в Рим, наречени Secondi, са с месо. Saltimbocca alla Romana е типично римско ястие с прошуто и градински чай. Салтимбока буквално означава скок в устата. Сервира се със сос от бяло вино.
Scaloppine alla romana пък представлява пържено телешко с пресни издънки от артишок
Coda alla vacuinara е задушена телешка опашка с доматен сос, целина, карамфил и черен шоколад. Тя е традиционно ястие на римските касапи, приготвена от остатъците, които те получават безплатно. Опашките се задушават в доматен сос за 4 часа. Какаото и кедровите ядки се добавят към соса за дълбочина.
Друго ястие, известно още от Древен Рим, е Trippa. Това е шкембе, приготвено с доматен сос и дива мента, овкусено със сирене пекорино.
Агнешкото е един от най-популярните видове месо, в приготвянето на което италианците са страхотни. Прясното месо се приготвя с ароматни билки за несравним аромат. Coratella d’abbacchio con i carciofi е типичен пример за такова ястие и представлява комбинация от агнешки кубчета с артишок.
Няма да е завършено кулинарното удоволствие, ако не опитате от съвършените десерти в Рим. Можете да си изберете Crostata di ricotta. Кростатата с рикота всъщност е чийзкейк със сирене рикота, подправен с лимон или портокал и вино Марсала.
Винаги можете да заложите на сигурното и да си хапнете традиционния десерт от бишкоти с маскарпоне – Тирамису или Профитероли – малки кръгли еклери, пълни със сметана и шоколадов сос.
Ако пък искате да се разхладите с нещо сладко, навсякъде в Рим ще откриете Gelato. Това е италианският сладолед, за който местните хора твърдят, че е най-вкусният в света.
Бъдете убедени, че какъвто и да е изборът ви от римското меню, той ще е много вкусен, но за да станат обядът или вечерята ви наистина незабравими, трябва да го съчетаете с някое от класните италиански вина. Асортиментът им е огромен, а качеството им – гарантирано.
Снимки: pixabay.com