Ако обичате италианската кухня и искате да опитате повече от нея, ние сме ви подготвили кратък пътеводител за най-популярните ястия и десерти на Италия, в които ще се влюбите.
Пица Маргарита
Безспорно пицата е най-типичното италианско ястие, превърнало се в символ на италианската кухня по света. Видовете пица, които се предлагат и в Италия са близо две хиляди, но винаги има една кралица и тя се нарича „Маргарита”.
Измислена и приготвена за пръв път в Неапол по повод посещението на кралица Маргарита в града, това семпло, приготвено само от три продукта ястие (домати, моцарела и босилек) бързо се е превърнало в един от най-големите кулинарни символи на Италия.
Ако имате възможност да отскочите до Неапол, първото, което трябва да опитате е парче ароматна пица Маргарита. А ако имате късмет да откриете свободна маса в най-старата пицария в света Antica Pizzeria Port’Alba ще разберете защо пицата, приготвена в Италия няма нищо общо с всички останали пици, които сте опитвали до сега.
Полента
За влажните, студени и мъгливи зимни вечери в Северна Италия няма нищо по-хубаво от една топла и вкусна полента. Ястието се приготвя от царевичен грис, месо, сезонни зеленчуци и зеле и е изключително вкусно и даващо сила и енергия ястие. Макар, че е типично ястие за района на Милано, полента се приготвя и предлага в цяла Италия.
Спагети с морски дарове
Типични за морските райони на Италия, спагетите с морски дарове съчетават най-често срещаните видове италианска паста с морски дарове като миди, ракообразни и други морски мекотели. Спагетите се поднасят с пресни домати и магданоз, поръсени със зехтин.
Pasta alla carbonara
Паста Карбонара е традиционно ястие от района на Лацио, чиято столица е Рим. В миналото тази паста се е приготвяла и консумирала предимно от бедните прослойки, заради лесното и бързо готвене и най-вече заради ниската цена на продуктите, които се влагат в нея.
Постепенно ястието станало популярно далеч отвъд Италия, и днес паста Carbonara е обичано по цял свят ястие. Искате ли да опитате Карбонара по традиционна рецепта, най-вкусно ще ви я приготвят в Рим.
Супа Minestrone
Минестроне е класическа гъста италианска супа, която се приготвя от пресни сезонни зеленчуци. При приготвянето на Минестроне няма ограничения на зеленчуците, които се използват.
В зависимост от сезона и от областта, в която се приготвя, супата може да бъде с картофи, бобови култури, ориз, спагети, домати, лук, целина и моркови. Тази изключително богата и много вкусна супа е сред най-често приготвяните ястия в италианската кухня.
Ризото с шафран
Ризото е едно от любимите ястия на италианците, което се приготвя от ориз. Това, което прави това на пръв поглед просто ястие толкова вкусно е добавянето на шафран, който му придава уникален вкус и характерен жълт цвят.
Има интересна история за връзката между шафрана и това ястие. Преди много години млад художник, който работил по украсата на Дуомото в Милано не спирал да хвали екзотичната арабска подправка на приятелите си.
За да се пошегуват с него, приятелите му изсипали малко шафран в ориза, който младия художник искал да поднесе на гостите си по случай сватбата си. Оризът се оцветил в жълто, но когато го опитали, всички останали изумени от невероятния вкус на ястието.
За да опитате класическо ризото с шафран е добре да посетите Ломбардия, където това ястие е част от традиционната регионална кухня.
Котлети по Милански (cotoletta alla milanese)
Името на това много популярно ястие звучи съвременно, но всъщност то се приготвя от 1134 година в района на Милано. Макар да е сред типичните и често приготвяни ястия в Италия, за произхода на cotoletta alla milanese през годините са се водили спорове между италианци и австрийци.
Споровете започнали заради начина на приготвяне на котлета, тъй като той прилича по-скоро на виенски шницел, отколкото на традиционния котлет. За щастие спорът бил приключен, когато австрийския фелдмаршал Радецки написал писмо до австрийския император, в което описал начина на приготвяне на cotoletta alla milanese обяснявайки, че в Австрия подобно ястие нито се приготвя, нито някой някога е вкусвал.
Класическа лазаня ала Болонезе
Сред топ ястията в Италия заслужено място заема лазанята. Днес има много различни варианти за приготвяне на лазаня, но ако искате да опитате класическа италианска лазаня, мястото е Болоня. Тайната в приготвянето на това ястие е в соса Болонезе, който в Болоня приготвят с доматен сос, нарязани на много ситно говеждо месо и свински бекон, бяло вино, лук, моркови и целина.
Cacciucco
Cacciucco е много популярна и вкусна супа от риба и морски дарове, която е типична за района Ливорно. Ястието се приготвя от октопод, няколко вида риба нарязани на парчета, миди, чесън, магданоз, бяло вино и домати на кубчета. Сервира се винаги с препечен тоскански хляб намазан с чесън. Хлябът се поставя на дъното на чинията и върху него се разлива супата.
Интересен факт: италианската дума Cacciucco идва от арабската kükük, което означава „малък”, което идва да покаже, че супата се прави от малки парчета риба.
Caprese
Капрезе е вид лека закуска (разновидност на антипаста), която се е превърнала в едно от националните ястия на Италия. Закуската се приготвя от брускети, моцарела, зехтин, домати и босилек и е уникално вкусна.
Брускета
Казано по нашенски, брускетата представлява препечена филийка хляб. Само дето ние препичаме филийката и я поръсваме със сол, червен пипер и олио, италианците я подправят с чесън и масло/зехтин.
Класическата брускета се приготвя от тоскански хляб, който се препича до златисто от двете страни и се натрива с чесън, докато филийките са още топли. На финала брускетата се поръсва със сол, зехтин, черен пипер и се добавят домати, шунка, салам, маслини и т. н. Най-популярният вид брускета е с домат, моцарела и босилек.
Frittata
Това ястие е италианската версия на омлет. Като всеки омлет, основната съставка на фритата са яйцата, но към тях италианците прибавят още различни плънки от сирене, зеленчуци, месо, дори тестени изделия в някой райони. Фритата се приготвя първоначално в тиган, след което се прехвърля в тава и се запича във фурната. Ястието се приготвя бързо и лесно и е сред любимите ястия в Италия.
Тортелини
Това популярно в цяла Италия ястие представлява вид пълнена с плънка паста, а имената, под които можете да го срещнете в различни области на Италия са много – от класическото „тортелини” до „анолини”, „cappeletti”, „torteli” и други.
За родно място на тортелините се смята регион Емилия – Романя и ако отидете до Болоня, ще ви поднесат тортелини в класическия вариант, в който плънката ще е от свинско филе, шунка, мортадела, пармезан и индийско орехче. Това ястие се поднася с бульон от говеждо или кокошка.
Италианска закуска
Италианската закуска е много по-различна от тази в останалата част на Европа, най-вече защото включва основно сладки храни. Бриош, кроасани, бисквити, хляб с масло и конфитюр и всичко това поднесено с няколко вида прясно изцеден сок, гъсто и силно кафе за възрастните и какао или мляко за малките… Имате ли път в Италия, не пропускайте да опитате прочутата и много вкусна италианска закуска.
Десерти
Джелато
Gelato или домашен сладолед е сред най-прочутите и обичани десерти не само в Италия, но и в света. Това, което прави джелато толкова вкусно и обичано е различния му начин на приготвяне.
За разлика от всички останали сладоледи, които можете да опитате в различни части на света, италианския домашен сладолед се приготвя единствено от пресни съставки с ниско съдържание на мазнини.
Джелато се приготвя на място и практически не се съхранява във фризер, а се предлага охладен. Да можеш да правиш джелато изисква много умения и поради това, право да го приготвят имат само специално обучени майстори на сладолед. Сладкото изкушение се предлага в малки заведения наречени „джелатерии”, а видовете, на които можете да се насладите са над 100 вида.
Тирамису
Тирамису е най-популярният в света италиански десерт, който със сигурност и вие обожавате. Съществуват много теории и дори легенди за произхода му, но каквото и да говорим, факт е, че всяка една хапка от това сладко вълшебство с лек вкус на кафе, марсала и какао ни кара да полетим в облаците от удоволствие.
Тирамису можете да опитате в цяла Италия, но ако искате да се насладите на класическия вариант на този десерт, опитайте го в Тревизо.
Каноли (каноли)
Това е десертът, който задължително трябва да опитате в Сицилия. Каноли представляват вафлени фунийки, които се пълнят най-често с рикота или маскарпоне, млечен шоколад, парченца плодове и хрупкави ядки.
Zabaione
Zabaione е класически италиански десерт, подобен на въздушен мус с деликатна структура и подчертан аромат на вино. Традиционно се сервира с бишкоти или бисквитени бишкоти.
Panettone
Традиционен коледен кейк, който в Италия и света е обичан и предлаган както в класическата си версия (със захаросани плодове и стафиди), така и в „по-богатия” вариант (пълнен с шоколад и сметана).
Panna cotta
Не можем да подминем този невероятно вкусен десерт от сметана, захар и ванилия. Деликатен, кремообразен, в перфектно съчетание с боровинки или с шоколадов сос, панакота е наистина неустоим десерт, което го нарежда сред най-любимите десерти от италианската кухня.
Амарети
На други места по света ще ги срещнете под името „италиански бисквити” или „италиански ореховки”, но в истината е, че класическите Амарети се приготвят единствено с бадеми. Сухите бисквити се съчетават идеално с ликьорни вина и почти винаги присъстват на италианската трапеза.