5 романтични италиански ястия
5 романтични италиански ястия

Ако направите анкета коя е най-романтичната страна в Европа, със сигурност над половината от запитаните ще отговорят, че е Италия. А за кухнята, няма смисъл да питате, защото там резултатът ще е още по-категоричен в полза на италианската кулинария. 

А двата въпроса имат пресечна точка и това са уникалните романтични италиански ястия. Ако мечтаете за истинска романтична вечеря, изберете малък и уютен италиански ресторант и си поръчайте някое от многобройните изискани ястия от италианската кухня. 

5 романтични италиански ястия

Кои ястия са романтични специалитети в Италия?

Красиво подредена маса, храна, галеща всички сетива, и чаши с прекрасно червено или бяло вино – това е декор, който пресъздава истинската италианска атмосфера. 

Самите имена на много ястия като тортелини, равиоли или канелони звучат като канцонети и навяват романтични усещания. А какво да кажем за Роза ди Парма, която си е направо красиво цвете, цъфнало в менюто. 

Италианските десерти като панакота, тирамису и каноли са самото сладко съвършенство и са направо задължителни за вечеря в италиански стил. Непременно опитайте и забележителните италиански тестени изделия, но внимавайте, защото водят до пристрастяване.

Някои представители на прочутата италианска кухня са свързани с вълнуващи любовни истории, а други привличат погледите с интересна визия. Дори традиционната паста, която най-често се поръчва за хранене, може да се оформи така, че да създава романтична атмосфера. 

Всички обичат романтиката. Това е една от причините изключителните ястия и десерти, родени на Ботуша, да завладеят територии в цяла Европа, а дори и зад океана. Не случайно например доста рецепти от италиански произход стават част от американската кухня.

Ето и 5 романтични италиански ястия, достойни за най-изисканите ресторанти в средиземноморски стил.

1. Тортелините – пъпът на Венера

Тортелините имат наистина романтична история. Те произхождат от  градчето Кастелфранко Емилия. Според една от романтичните легенди, са измислени от млад готвач. Приготвяйки паста, той я обвил около малкия си пръст, така че формата й да прилича на пъпа на любимата му. 

В друга легенда главна героиня е самата Венера. Когато богинята на любовта прекарала една нощ в местен хан, собственикът се изкушил да надникне през ключалката. Поразен от божествената красота на гостенката, той изваял тортелини с формата на пъпа на Венера.

5 романтични италиански ястия

Реално се смята, че тортелините се приготвят от 50-те години на миналия век, като първоначално тази паста се е сервирала в бульон. Тестото се приготвя от твърда пшеница без набухватели. 

Слагат се яйца, сол и малко зехтин. Тестото се разточва тънко и се реже на квадратчета или кръгчета, в които се слага от плънката. Те се прегъват на две, като се получава триъгълник или полукръг, който се прегъва и краищата му се слепват. 

Плънката се прави от месо, шунка, сирене пармезан или рикота, броколи,  спанак. 

Тортелини с прошуто и пармезан

Ето и какво ви трябва по отношение на продуктите.

За тестото:

  • 200 г брашно
  • 2 яйца
  • сол

За плънката:

  • 100 г прошуто
  • 80 г пармезан
  • 2-3 стръка пресен босилек
  • зехтин
Приготвяне

Замесете тесто от 200 грама брашно и две яйца, като го посолите. Оставете го завито във фолио за половин час. 

За приготвянето на плънката нарежете прошуто на дребни парченца. Към тях добавете настърган пармезан и нарязан пресен босилек. Разбъркайте и по желание поръсете млян черен пипер. 

Нарязяното на квадратчета тесто напълнете с плънка и ги прегънете на две. След това ги завийте като пръстен и слепете добре двата края. Пуснете ги да се варят в посолена вряща вода до готовност.

След като извадите тортелините от водата и ги отцедите, трябва да ги запържите за кратко в зехтин. Ако обичате вкуса на чесън, може да добавите 2-3 скилидки, накълцани на дребно. Сервирайте тортелините горещи. Отгоре може да поръсите малко парченца прошуто.

Накрая си изберете най-доброто вино от богатата винена листа и може да започвате пиршеството.

2. Роза ди Парма – красива като цвете

Rosa di Parma е традиционно ястие от района на Парма. Това е чудесно основно блюдо с много вкусен сос и оригинална визия, напомняща известното цвете, откъдето идва и името. 

5 романтични италиански ястия

В тази рецепта с крехко телешко филе сполучливо се съчетават три гастрономически символа на Парма. Основните съставки за пармската роза са Ламбруско вино, сирене Пармиджано Реджано и Пармска шунка

Необходими продукти:

  • 600 г телешко филе 
  • 200 г Пармска шунка 
  • 50 г пармезан, тънко нарязан 
  • 150 г сметана  
  • 2-3 с. л. зехтин  
  • 30 г масло 
  • 1 чаша Ламбруско вино 
  • 1/2 чаша Марсала  
  • 2 скилидки чесън
  • 1 стрък розмарин
  • Сол
  • черен пипер на вкус 

Начин на приготвяне

От основните продукти трябва да завиете руло и затова първо изтънете филето. След това покрийте месото с нарязаната пармска шунка и поръсете с тънки парченца пармезан. Навийте месото на руло и го завържете с конец. Натрийте го със сол и черен пипер.  

5 романтични италиански ястия

Запържете месото в тиган, в който сте загрели зехтин с масло с добавка на накълцан чесън и розмарин. Обръщайте го в тигана за около 10 минути на силен огън.

Добавете в тигана Ламбруско вино и Марсала и оставете течността почти да се изпари, след това покрийте с капак и гответе около 20 минути на намален котлон, като от време на време обръщате месото.  След това извадете филето от тигана.

Изсипете сметаната в получения сос в тигана, увеличете котлона и оставете да се сгъсти за няколко минути. Добавете сол и черен пипер.

 Развържете филето и го нарежете на филийки от 1 см. Завитите на руло месо и шунка остават с розов цвят и при нарязването наподобяват разцъфнала роза. Сервирайте с кремообразния сос. 

3. Равиолите – вечната италианска класика 

Равиолите са част от света на италианската паста и са достойни да са в центъра на всяка празнична трапеза.

За произхода на равиолите още се спори. Ясно е само, че ястието е с дълга история. Според една от версиите, рецептата пристига в Европа от Китай през XIII век, естествено благодарение на великия пътешественик Марко Поло. Най-ранното  споменаване на равиолите е открито в писмата на търговец от Прато през 14 век. 

Класическата рецепта за тесто включва само брашно и вода, но сега често се добавят и яйца. Перфектните равиоли се отличават с ярко жълт цвят. Плънката е разнообразна: месо, риба, сирене, зеленчуци и др. Равиолите могат да са с форма на квадрат, кръг, правоъгълник или полукръг. 

5 романтични италиански ястия

Равиоли с кайма и гъби

Ето и от какви продукти се нуждаете. 

За тестото: 

  • 2 яйца + 2 белтъка 
  • 300 г брашно
  •  2 с.л. зехтин 
  • сол 

За плънката: 

  • 1 с. л. зехтин 
  • 250 г кайма смес
  • 200 г пресни гъби
  • 1 глава лук 
  • 1 морков 
  • 2 ск. чесън 
  • 2 жълтъка 
  • 1 с. л. доматено пюре 
  • сол
  • черен пипер 
  • риган
  • Пресен босилек 
  • Пармезан  
Приготвяне

Пресейте брашното в купа и направете ямичка в него. Разбийте яйцата със зехтина и солта и ги изсипете в брашното. Омесете тесто, покрийте го с фолио и го оставете за 15-20 минути 

Загрейте растително масло в тиган и запържете за кратко нарязаните на дребно гъби и лук, добавете каймата и пържете, като разтрошавате бучките. Сложете настърганите на едро ренде моркови и нарязания на ситно чесън. Гответе още 5 минути и след това добавете жълтъците, доматеното пюре и ригана. Подправете със сол и черен пипер. 

Разточете тестото на тънък правоъгълен лист и го разрежете на две равни части. Върху единия лист поставете плънка на разстояние 4 см.  с лъжичка. 

Навлажнете силиконова четка с вода и начертайте линии, за да се образуват квадратчета. Покрийте с втората част от тестото и го притиснете леко. С резачка нарежете по начертаните линии на квадратчета. 

Сложете подсолена вода да заври и пуснете равиолите за около 10 минути. Разпределете ги в чинии, поръсете с настърган пармезан и полейте със сос по избор. Украсете с босилек. 

4. Ризото Миланезе – излязло под ръцете на художник

Ризото е кремообразно блюдо на основата на ориз. За това обикновено на пръв поглед ядене от ориз, също има интересни легенди. 

Най-вълнуваща е историята за ризото Миланезе. Според нея, миланското ризото било приготвено за първи път през 1574 г. Идеята за него хрумнала на млад талантлив художник. Той бил ученик на майстор Валерио от Флоренция, който е живописецът, създал стъклописите на Миланската катедрала. По това време шафранът се използва за получаване на жълтия цвят на боите. 

За сватбата на дъщерята на своя ментор младежът приложил своя опит и приготвил традиционния ориз за празненството с добавка на щипка  шафран. Всички гости били силно впечатлени от това ястие, което блестяло като злато. Така се появило първото Risotto alla milanese, което привлича с яркия си златист цвят. 

Освен ориз и шафран, останалите съставки на това блюдо били масло, сирене от Парма, говежди мозък и колбас, приготвен от говеждо месо, свински мозък и кокоши дреболии. Днешното Ризото а ла миланезе се прави с лук, ориз, сухо бяло вино, месен бульон, масло, говежди мозък, пармиджано и шафран. 

Рецепта за Ризото Миланезе

Продукти:

  • 500 г ориз (карнароли, арборио)
  • 50 г масло
  • 30 г накълцан телешки мозък
  • 2 лъжици сос от печено телешко
  • 2-3 л месен бульон
  • Малък лук, нарязан на ситно
  • Парче прясно масло
  • 5 г шафран
  • Сол 
  • Настърган пармезан
 Приготвяне

Поставете мозъка, маслото, соса от печено и лука в тенджера и гответе на слаб огън, докато лукът стане прозрачен. Добавя се оризът и се разбърква добре, докато поеме соса и след това се залива с бялото вино. 

Усилете котлона и започнете да наливате горещия бульон върху ориза черпак по черпак. Бъркайте през цялото време. Когато оризът поеме течността, добавяте още бульон. 

Важно е оризът да остане ал денте. Към края добавете шафрана на прах. Когато ястието е готово, добавете студеното масло и настъргания пармезан и разбъркайте, за да се получи кремообразно ризотото. Според традицията, към ризотото се сервира червено вино.

По приинцип можете да приготвите ризото с различни добавки: 

  • морски дарове
  • гъби 
  • броколи
  • пилешко месо и др. 

5 романтични италиански ястия

5. Панакота – разхлаждащото сладко удоволствие

Панакота е вкусен италиански желиран десерт. В превод от италиански panna cotta означава варена сметана, която е една от необходимите съставки. 

Необходими са още желатин и подсладител. Може да се сервира в купичка, чаша или чиния, а декорацията е ефектна. Особено подходяща за романтична среща е панакота с формата на сърце и гарнирана с червени плодове.

5 романтични италиански ястия

Има няколко легенди за произхода на Panna cotta. Според едната, рецептата за вкусния желиран крем е донесена в Пиемонт от унгарска дама, която била родом от Ланге. Друга версия твърди, че корените на този десерт се крият в Силиция Повлияни от арабските вкусове, сицилианските сладкари приготвяли сладък крем от желе, мляко и нишесте.

Рецепта за Панакота

Съставки:

  • Желатин – 3 листа
  • Захар – 40 грама
  • Сметана – 400 мл
  • Прясно мляко – 100 мл
  • Ванилия
  • 100 мл вода за разтваряне на желатина
Приготвяне

Желатинът се разтваря във водата за около 5 минути. Останалите продукти се смесват и се слагат на котлона. Сместа се бърка постоянно, а след като заври се сваля от котлона и към крема се прибавя желатина. 

В съд с вода и лед се поставя съдът с крема, за да се охлади напълно. След като изстине, кремът се разпределя в купички или форми и се слага в хладилника да се охлади напълно. 

Често задавани въпроси

1. Кои са най-романтичните италиански ястия и десерти? 

Списъкът е дълъг, но можем да изброим някои от тях: 

  • тортелини 
  • равиоли 
  • Роза ди Парма 
  • Ризото Миланезе
  • Панакота

2. Къде в Италия са се родили най-популярните сега ястия от средиземноморската кухня? 

Навсякъде в Италия – от Милано до Сицилия.

3. Кое е най-подходящото питие за вкусните италиански специалитети? 

Най-добрата компания за вкусната италианска храна е виното, а и изборът на класни вина в Италия е огромен.

Снимки: pixabay.com